Fossilfri Realism

Arkiv

2020

Björn Forsberg forskare, författare och folkbildare.
Kontakta Björn Forsberg Mail: bjornATfossilfria.nu
Mobil: 072 227 89 11
Fast: 0914 800 959

Björn+Forsberg

Avspark!

Välkommen till min nya hemsida och blogg!

Inläggen kommer till stor del handla om vår mobilitetskultur. Dagens och morgondagens.

Min nyutkomna bok Fartrusiga visar vad omställningen till ett Fossilifritt transportsystem faktiskt innebär. Om hur en fossilfri framtid kommer att bromsa in vår värld ... och som en särskilt kännbar konsekvens sätta stopp för trafikflyget.

Lite skruvat är förresten att boken kom ut just som coronakrisen stod i startgropen att (temporärt) åstadkomma precis detta!

Vårt resande och vår mobilitet står inför enorma förändringar. En framtid med små likheter till det elbilsutopia som våra politiker målar upp. Men förändring innebär även möjligheter! Låt oss utforska allt detta tillsammans.

Vissa inlägg kommer även publiceras på mitt Facebook-konto.

Jag tänker mig även göra utflykter i ämnen som jag skrivit och forskat om under längre tid. Om omställning … resursgränser … odling, och annat. Dessutom blir det en del historiska betraktelser om resandets villkor i äldre tider (ett ämne som diskuteras på längden och tvären i boken Fartrusiga).

Här en debattartikel jag skrev i SvD för en tid sedan, om coronapandemin som början till slutet för knappt 200 år av fossildopad massmobilitet:

https://www.svd.se/det-verkligt-billiga-flygets-tid-ar-forbi

Och i denna intervju i Dagens Nyheter beskriver jag Covid-19 som en generalrepetition för framtidens långt mer begränsade mobilitet än den vi vant oss vid:

https://www.dn.se/kultur-noje/coronaklimatet-omvarlden-blir-aterigen-storre-och-mer-avlagsen/

Så vill jag även passa på att tipsa om Arne Müllers och min nya pod Vägval – på podspaning bortom pandemin. Det senaste avsnittet handlar lämpligt nog om resandet efter coronan:

https://anchor.fm/vagval/episodes/2-Hur-blir-det-med-resandet-efter-Corona-edskiv

 

OM FARTRUSIGA

”Forsberg har kort sagt skrivit en osannolikt bra bok … en självklar Augustpriskandidat.”

Rasmus Landström i Flamman

”En alldeles förträfflig berättelse som sätter nutiden i ett perspektiv som borde få oss att fundera över våra liv och hur vi handskas med vår värld. Jag önskar att varje politiker – blå, röd och grön – tog sig tid att läsa boken.”

Birger Schlaug

Tillväxtens sista dagar