Fossilfri Realism

Arkiv

2020

Björn Forsberg forskare, författare och folkbildare.
Kontakta Björn Forsberg Mail: bjornATfossilfria.nu
Mobil: 072 227 89 11
Fast: 0914 800 959

Björn+Forsberg

Lyssna inte till Stordalen

I Ekonomibyrån på SVT igår höll Petter Stordalen ett eldfängt försvarstal för flyget, flygbranschen och sina egna affärsintressen. Fast där han besynnerligt nog menade att han själv enbart agerar utifrån ren altruism (”Jag vill slå vakt om den fina nordiska samhällsmodell vi byggt upp.”). Kontentan var i vilket fall att trafikflyget skyndsamt behöver återställas till 2019 års nivå … för att sedan fortsätta växa upp i det blå.

Jag har slagits av att allt kring trafikflyget i Sverige just nu känns väldigt mycket 1945. En nollpunkt där allt står och väger och framtiden ännu inte inletts. Under krigsåren upphörde successivt all utrikestrafik med flyg från Sverige. Sista reguljära förbindelsen gick till Berlin av alla ställen, och upphörde 1944. Samma år, mitt under brinnande krig alltså, öppnade dock den s.k. ”rikslinjen” genom landet. En sorts flygande hurtigrutt från Malmö till Luleå, med stopp i Göteborg, Stockholm och Sundsvall.

Redan en månad efter krigsslutet brakade allt loss på allvar. Trafikflygsepoken mellan Europa och Nordamerika inleddes i juni 1945. Till en början med ombyggda amerikanska bombplan, som gick mellan Bromma och New York. (Tänk att Sverige var först med transatlantisk trafik!)

Nu är vi där igen. Från och med 1 juni återupptar SAS en ”slingrad linje” mellan Stockholm-Skellefteå-Luleå. Vilket innebär att jetångorna återigen kommer lägga sig över himlen ovanför gårdstunet vårt. Redan veckan efter tar det fart på allvar. Då sätter SAS in trafik på ett tiotal rutter, däribland till Nordamerika.

Det är 1945 i repris. Fast för flygets del med en avgörande skillnad. Den gången fanns inget klimathot. Det var bara att brassa på. Så till den grad omstartades ekonomin att SAS redan 1948 hade trafik på betydligt fler utomeuropeiska destinationer än vad man har idag, d.v.s. före coronautbrottet! (Allt detta finns närmare skildrat i min nya bok Fartrusiga.)

Idag står vi vid ett unikt vägskäl. Det är nu vi har möjlighet att göra om. Nu vi har möjlighet att göra rätt … och en gång för alla slå in på en framtid som inte bärs av flyget. Låt oss inte lyssna till Stordalen och göra om misstaget från 1945.

OM FARTRUSIGA

”Forsberg har kort sagt skrivit en osannolikt bra bok … en självklar Augustpriskandidat.”

Rasmus Landström i Flamman

”En alldeles förträfflig berättelse som sätter nutiden i ett perspektiv som borde få oss att fundera över våra liv och hur vi handskas med vår värld. Jag önskar att varje politiker – blå, röd och grön – tog sig tid att läsa boken.”

Birger Schlaug

Tillväxtens sista dagar